De Puzzelbank is ontstaan tijdens de tweede corona-lockdown. Doordat we zoveel mogelijk thuis moesten blijven maar het weer er niet naar was om buiten in de tuin te genieten van de zon ging de verkoop van puzzels nog harder dan tijdens de eerste lockdown. Fabrikanten kunnen de vraag niet bijbenen en er ontstaan tekorten in de winkels. En dat terwijl de meeste mensen een puzzel zelden een tweede keer in korte tijd maken. Het idee van de Puzzelbank was geboren: ruil eenvoudig je puzzel om voor een “nieuwe” en help daarmee ook de winkeliers die fungeren als Puzzelbank met extra toeloop.

Het maken van een puzzel met 1000 stukjes is hartstikke mindful, maar er zijn weinig mensen die dezelfde puzzel twee keer maken. En dus moeten er in vele huizen puzzels liggen stof te vergaren. De Puzzelbank is hier de oplossing voor. Wij bieden mensen aan om de puzzels die zij al eerder gemaakt hebben te komen inwisselen voor een ‘nieuwe’ die door iemand anders is ingebracht. “Het idee is ontstaan toen ik een vriendin een van mijn puzzels meegaf maar omdat ik haar door corona niet wekelijks tref ligt het ruilexemplaar nog bij haar voor mij klaar” vertelt eigenaar van Musjes Kinderwinkel Musetta Blaauw. “Als mensen naar Musjes Kinderwinkel kunnen komen om daar een exemplaar meteen om te wisselen is dat wel zo makkelijk!” Elke puzzel die door de Puzzelbank heen gaat krijgt een flyer met daarop een reisdagboekje. Zo wordt een blijvend documentje gecreëerd waarmee we de afgelegde reis van de puzzels kunnen vastleggen.

Met de Puzzelbank hoopt Blaauw dat mensen de winter door kunnen puzzelen en “dat wij in coronatijd iets minder hoeven te puzzelen omdat mensen die een puzzel komen brengen mogelijk meteen een cadeautje kunnen uitzoeken voor de feestdagen.”

Musjes Kinderwinkel is een eigenwijze kleurrijke winkel gevestigd in de Zwanestraat – de leukste winkelstraat van Nederland – en heeft ook een webwinkel waar het product “Puzzelbank” aan te schaffen is. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar Groningen te komen om een puzzel te ruilen mogen hun puzzel(s) opsturen en Musjes Kinderwinkel stuurt dan hetzelfde aantal puzzels retour.